Tijd voor preventieve actie
- Noah Paul
- 5 days ago
- 2 min read
Het onlangs gepubliceerde rapport Kerncijfers Beroepsziekten 2025 van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) schetst een helder beeld: werkgerelateerde aandoeningen aan het bewegingsapparaat (musculoskeletale aandoeningen, ofwel MSD’s) nemen toe en daarmee ook de impact op de gezondheid van werknemers en de continuïteit van bedrijven.
In 2024 alleen al werden er 741 gevallen van MSD’s gemeld, een stijging van 25% ten opzichte van het jaar ervoor. Deze aandoeningen vormen inmiddels meer dan een kwart van alle gemelde beroepsziekten, waarbij het merendeel leidt tot langdurige uitval en in sommige gevallen tot blijvende arbeidsongeschiktheid.

Belangrijkste bevindingen uit het rapport 2025:
56%Â van de MSD-meldingen leidde tot langdurige uitval (>3 maanden)
10%Â resulteerde in permanente arbeidsongeschiktheid
Meest voorkomende diagnosen:
Schouderklachten (subacromiaal pijnsyndroom)
Tenniselleboog (laterale epicondylitis)
Carpaletunnelsyndroom
Hoogrisicosectoren: Industrie en bouw, zorg, met incidentiecijfers tot 4 keer hoger dan gemiddeld
De meeste getroffen werknemers zijn 40 jaar of ouder, wat wijst op langdurige blootstelling aan fysieke belasting
Belangrijkste oorzaken:
Tilllen en dragen van zware lasten
Repetitieve bewegingen, vooral met armen en handen
Krachtig duwen, trekken en werken in onnatuurlijke houdingen
Ergonomisch risico is te voorkomen
Ondanks duidelijke risicoprofielen en tientallen jaren aan ergonomisch onderzoek, ontbreekt het bij veel bedrijven nog steeds aan voldoende beheersmaatregelen. Het rapport stelt vast dat slechts een klein deel van de organisaties actief risico’s rond houding, kracht en herhaalde bewegingen in kaart brengt of aanpakt met als gevolg dat werknemers onnodig risico lopen en organisaties kwetsbaar blijven.
Deze kloof is niet alleen een veiligheidsprobleem, maar ook een gemiste kans om productiviteit te beschermen en ervaren medewerkers te behouden.
Beweging ondersteunen, risico verminderen
Bij Skelex ontwikkelen we draagbare ondersteuningssystemen die fysieke belasting verminderen bij risicovolle werkzaamheden van bovenhands monteren tot logistieke handelingen en repetitief werk.
Ons productaanbod ondersteunt:
Bovenarmen & schouders: Vermindert belasting bij repetitieve of bovenhandse taken door de armen te ondersteunen en druk op het schoudergewricht te verlagen.
Nek & bovenrug: Biedt gerichte ondersteuning bij langdurige nekextensie en vermindert vermoeidheid bij langdurig opwaarts kijken.
Handen & vingers: Versterkt de grijpkracht en vermindert spierbelasting bij krachtintensieve handelingen, wat overbelasting en vermoeidheid voorkomt.
Onderrug: Ondersteunt een natuurlijke houding en verlaagt de belasting op de onderrug bij tillen, buigen of langdurig voorover werken.

Elk systeem is ontworpen om bewegingsvrijheid te behouden, terwijl het gerichte gewrichten en spiergroepen ontlast zodat medewerkers veilig, comfortabel en inzetbaar blijven gedurende hun hele dienst.
Brug tussen beleid en praktijk dichten
De cijfers uit het rapport 2025 benadrukken niet alleen de urgentie, maar ook de kans om proactief te handelen. Preventie is mogelijk. De juiste hulpmiddelen bestaan. En organisaties die vandaag investeren in ergonomische ondersteuning, beschermen de gezondheid en weerbaarheid van hun personeel op de lange termijn.
Nieuwsgierig waar de fysieke belasting zit binnen jouw team?
Wij bieden taakanalyses en productproeven om activiteiten met hoge fysieke belasting in kaart te brengen en aan te pakken vóórdat het leidt tot letsel.
📩 Neem contact op om een demo of werkplekscan in te plannen.